Eksponering
Hva er det som skjer i det bildet blir tatt?
Svar: Noe som er lysfølsomt blir utsatt for lys! Ofte er dette en digital sensor. Sensoren blir utsatt for lys og lagrer så verdiene fra lyset. Vi som fotograferer kaller det som skjer for en eksponering. En eksponering har en varighet – hvor lenge skal sensoren være motakelig for lys.
Lukkertid
I kameraer har man noe som heter en lukker. Lukkertid er varigheten sensoren blir eksponert for lys. Har man en lang lukkertid vil man få et bilde eksponert for mer lys enn om man bruker kort lukkertid. Vi sier at en kort lukkertid fanger bevegelse mens en lang lukkertid gir bildet en opplevelse av fart.
ISO
Vi kan bestemme hvor sensitiv sensoren skal være for lys. Denne sensitiviteten kaller vi for ISO. Ved en høy ISO vil det komme støy i bildet samt at sensorens lysomfang blir mindre og fargegjengivelsen dårligere. Ved lav ISO vil sensoren trenge mer lys for å gi en korrekt eksponering.
Blender
I objektivet befinner det seg en blenderåpning. Størrelsen på denne åpningen avgjør hvor mye lys som kommer inn. En større åpning gir rom for mer lys inn til sensoren enn en liten åpning. For denne åpningen har man et nummer: f. Et lite f-nummer, for ekspempel 1,8(blenderåpning på f/1,8) får man en større åpningn enn ved f-nummer 8(blenderåpning på f/8). Blenderåpningen styrer ikke bare hvor mye lys som kommer inn til sensoren men vil også bestemme det vi kaller dybdeskarpheten. Dybdeskarpheten er et begrep som brukes innen fotografi for å angi hvor skarpt et bilde tar seg ut foran og bak fokuseringsplanet i et motiv. En stor blenderåpning gir en liten dybdeskarphet. Klikk her for å lese mer om hva blenderåpning er og hvordan den påvirker bildet ditt: engadget.com
Lysmåling gir eksponeringsverdi
Lysmåleren i kameraet gir oss eksponeringsverdien (EV). En korrekt eksponering er et begrep innen fotografi som angir den lysmengden som må for å gi den riktige gjengivelsen av motivet. Dette vises som EV 0. Bruker man automatisk-modus vil alle instillingene bli satt av kameraet og en «gjetning» blir gjort for å gi riktig eksponering.
Komposisjon og perspektiv
Jeg vil ikke gå dypt inn i disse betydningene, det kan du heller gjøre på egenhånd ved å klikke på ordene over, men jeg vil ta for meg det helt grunnleggende en trenger å vite for å «sette sammen» ditt bilde.
Det finnes mange komposisjonsteknikker, men den jeg bruker mest er Tredjedelsregelen. Prinsippet er at man deler bildet inn tre like store vertikale stykker og tro like store horisontale stykker. Man får på denne måten dette:
Perspektiv er et annet ord på betraktnings- eller fremstillingsmåte. Et fotografi vil ha det man kaller en romlig perspektiv. Her er det viktigste karakteristiske trekket at gjenstander ser mindre ut når avstanden til kamera blir større. Kombinert med objektivets brennvidde, kan man skape artige effekter, slik som på bildet under:
Brennvidde
Objektiver forstørrer bildet som treffer sensoren til kameraet. Denne forstørrelsen kalles brennvidde og blir skrevet i millimeter(mm). Bildene under viser effekten ved forskjellige brennvidder:
Man gir objektiver betegnelser utifra brennvidden:
Vidvinkelobjektiv – 20 mm
Normalobjektiv – 50 mm
Teleobjektiv – 200 mm
Hvitbalanse
Alt lys har forskjellig fargetemperatur. Et kamera fungerer ikke som menneskets øye og kan ikke uten videre si hva som til en hver tid er den riktige fargetemperaturen – oppnå hvitbalanse, når hvit i virkeligheten er hvit på bildet. Auto hvitbalanse er kameraets svar på dette problemet. En gjettning på riktig fargetemperatur blir gjort, en gjetting som ikke alltid er rikitg. Fargetemperaturer vises i K (Kelvin). Under følger en liste for fargetemperatur for gitte lyskilder:
Glødelampe – ca. 3000 K
Fluorescerende – ca. 4200 K
Direkte sollys – ca. 5200 K
Blits – ca. 5400 K
Overskyet – ca. 6000 K
Skygge – ca. 8000 K
Dynamisk rekkeveidde
Sensoren klarer ikke å fange alt lyset. Det lyset den fanger, befinner seg innen for rekkevidden for det sensoren registrerer. Tar du et bilde fra et mørkt rom ut mot sola vil du se på bildet at enten er sola overeksponert, eller så er rommet undereksponert. Derimot vil øyet ditt se både sola ute og rommet inne. Øyet ditt har en større dynamisk rekkevidde enn kameraet ditt. Se bildet under for eksempel:
RAW
Ved en ekponering vil kameraets sensor generere rå-data lik de lysverdier som treffer sensorbrikken. Ved å ta vare på denne dataen beholder man mest mulig informasjonen. Et alternativ er å ta JPEG-bilder. Bilde-filene vil ta mindre plass, men noe av de opprinnelige dataene er tatt bort, noe som gjør at det ikke er mulig å for eksempel endre hvitbalanse eller hente frem detaljer i skygger og høylys.
Utforsk mer om foto på nettet!
Her er noen sider jeg anbefaler deg å ta en titt:
thephotoargus.com/resources/15-must-see-cheatsheets-and-infographics-for-photographers/
Til slutt!
Husk å følge med på denne bloggen for flere poster. Lik Facebook-siden min og du vil få oppdateringene på din vegg: