Lightroom

Klikk her for å komme til listen med tips.

Adobe Photoshop Lightroom er et utrolig kraftig verktøy som innholder de aller fleste verktøyene oss fotografer trenger. Med Lightroom kan du importere, organisere, sortere, filtrere, redigere, manipulere, eksportere og arkivere dine bilder. Selv har jeg brukt programmet i ca. fire år, og har hatt stor nytte av mange av funksjonene som finnes i Lightroom. Det er sjeldent jeg er avhengig av Photoshop for å behandle bilder, for det meste klarer jeg meg med Lightroom. Men det har ikke alltid vært tilfellet. For å utnytte Lightroom på en best mulig måte anbefaler jeg at du setter deg inn i hvordan programmet fungerer. Lightroom jobber  for eksempel ikke på samme måte med bildefilene som du kanskje er vant til i finder/utforskereren på datamaskinen din. I bunn Lightroom finner vi en database  som holder ordner på hvordan du har organisert bildene dine, hvordan du har redigert bildene og mye mer. Du vil ikke finne bilder i Lightroom før du importerer dem til Lightroom! Ta en titt på de første tipsene jeg lister opp i denne blog-posten, og du vil se hvordan jeg anbefaler at du jobber med bilde-filene dine i Lightroom.

Creative Cloud

creative-cloud-apps

Lightroom kan du kjøpe alene eller få med som en del av Adobe sin Creative Cloud-pakke. Da får du også med bla. Photoshop. Alt man kan gjøre av bilderedigering i Lightroom kan man gjøre i Photoshop! Men Lightroom er laget for fotografer som må behandle og organisere mange bilder. Det er da Lightroom viser seg fra sterke styrke. Lightroom gjør nemlig noe ikke Photoshop gjør, og det er å tilby en tilrettelagt arbeidsflyt for ALT som en fotograf må gjøre  for å importere, organisere, behandle, eksportere og arkivere bildene sine. Noen av tipsene jeg skal komme med i denne listen er mine personlige prefereranser

Lightroom-tips:

1. Bruk Lightroom til å organisere bildene

Når du importer bilder til Lightroom-katalogen din kan du kopiere bildene over til en mappe Lightroom organiserer for deg. Fordelen med dette er at du lar Lightroom gjøre jobben med å organisere filene dine på harddiskens filsystem, mens du kan organisere bildene i Lightroom Collections(se neste tips). Jeg anbefaler at du i starten ikke prøver å organisere bildene på noen som helst måte i filsystemet på harddisken din. Når du skal flytte bildene dine fra kameraet over på en harddisk åpner du minnekortet fra Lightroom. Herfra velger du «Copy» eller «Copy as DNG». Videre setter du «Destination» til en samle-mappe for alle dine bilder, feks. på en ekstern-harddisk(se tips nr. 3).

destination_panel

2. Ikke jobb i mapper, jobb i Collections

Dette er sikkert et tips ikke alle vil si seg enig i, men jeg har hvertfall funnet det mest fornuftig å la mappe-strukturen være satt av Lightroom(se forrige tips), og organisere bildene selv inne i Lightroom med Collections. Her kan du lese mer om Collections i Lightroom.

3. Ha Lightroom på ekstern harddisk

Det å lagre Lightroom-katalogen og bildene dine på en ekstern harddik har mange fordeler. For det første frigjør det plass fra datamaskinens harddisk. Plasserer du bildene på en dedikert ekstern harddisk vil du (forhåpentligvis) ikke slite med lite lagringsplass på en god stund. Ved å ha katalogen på en ekstern harddisk kan du også naturligvis åpne katalogen din på en annen datamaskin, enten det er en mac eller pc.

4. Plasser Preset-mappa der Katalogen er

trouble002

Dette tipset spiller videre på det forrige tipset. For å ta med deg presetene dine(Develop presets, metadata presets m.m) må du å inn på innstillinger og huke på boksen «Store presets with catalog». Voila, du har nå et oppsett i Lightroom som lar deg åpne katalogen din på forskjellige maskiner uten at dette går på bekostning av funksjonalitet.

5. Ikke eksporter med 100% JPEG Quality

Igjen, et tips som kanskje kan være diskuterbart, men basert på min erfaring trenger man ekstremt sjeldent å eksportere med 100% JPEG Quality. Skal du bare bruke bildet på web kan det faktisk holde med 70% JPEG quality. Dette vil føre til en kraftig redusert filstørrelse, og du vil ikke se store forskjeller. Det er faktisk viktig at du ikke bruker for store filstørrelser når du skal bruke bildene på feks. din egen nettside. Bruk komprimerte bilder på nett for å redusere antall kb som lastes ned når noen besøker nettsiden din! Når du skal skrive ut bilde kan det være lurt å eksportere med en høyere kvalitet, men allikevel trenger du ikke eksportere med 100% JPEG Quality. Jeg har erfart at man kommer langt med feks. Quality satt til 85%.

6. Last ned noen Develop Presets og lek deg litt

Gjør et google søk etter «free lightroom presets», last ned, importer og lek deg litt med noen forskjellige presets. Følg denne guiden for å importere presets.

Her er en liste over Presets du kan laste ned 🙂

7. Lag deg en eksport preset

Jeg elsker presets! Setter du opp en eksport-preset lager du en mal for hva du vil at Lightroom skal gjøre når bildene dine eksporteres. Her er en video som demonstrerer hvordan man setter opp en eksport-preset:

Selv liker jeg å bruke en funksjon som Lightroom kaller for «Filename Template Editor». Med denne kan man sette opp en mal for hvordan du vil at filnavnet på den eksporterte filen skal bli. Med «Filename Template Editor» kan du feks. hente opp fotografs navn, bilde-tittel og annen meta-data som kan presenteres i filnavnet. Dette er genialt når du ønsker å levere bilde-filer med forklarende filnavn, uten at du ønsker å bruke mye tid på å endre filnavnene manuelt.

8. Lag deg en metadata preset

Ok, dette er siste tipset om presets. Jeg bruker metadata preset under importering av bildene. Ved å sette opp min egen metadata preset sørger jeg for at bildene har med seg alt av nødvendig informasjon omkring feks. copyright, kontakt-info m.m. Her finner du en liten guide på hvordan du kan sette opp din egen metadata preset: http://www.lightroomfanatic.com/getting-started/lightroom-metadata-presets/

9. Lær deg noen hurtigtaster

Hvem bruker ikke hurtigtaster? Her er noen mine mest brukte hurtigtaster i Lightroom:

G: Går til Library-modulen og viser som Grid
D: Går til Develop-modulen
Z: Lar deg Zoome inn i bildet.
R: Lar deg beskjære og Rotere bildet.
W: Lar deg velge et nøytralt grå-punkt på bildet som basis for Whitebalance(hvitbalanse).
K: Lar deg bruke Brush.
Command + Z (Mac) / Control + Z (Win): Lar deg angre det siste du gjorde.
Command + Shift + F (Mac) / Control + Shift + F (Win): Bytter mellom fullskjerm- og normal-modus.

Å ja, Lightroom har mange mange mange flere hurtigtaster: https://helpx.adobe.com/lightroom/help/keyboard-shortcuts.html

10. Kopier bildebehandlings-innstillinger fra et bilde over til et annet bilde

Vil du kjapt og enkelt kopiere develop-innstillingene dine fra et bilde trykker du Command + Shift + C (Mac) | Control + Shift + C (Win). Nå kan du da velge hvilke sett med innstillinger du ha med deg fra det bildet du har markert. For å lime inn develop-innstillingene over på et eller flere bilder markerer du disse, for så å trykke på Command + Shift + v (Mac) | Control + Shift + V (Win)

Noen Lightroom-ressurser:

 

Har du spørsmål, tips eller Lightroom-ressurser du ønsker å dele?

Kom med de i kommentarfeltet her eller kontakt meg på min Facebook-side: Facebook.com/fotovideoweb