1. Kjenn ditt kamera.
Lær deg alt om ditt kamera, du kommer til å få bruk for det! Lær deg alle kameraets funksjoner – enten ved å gå inn i alle menyene for stille på alle type innstillinger, eller så kan det være så enkelt/kjedelig som å lese manualen! Jeg anbefaler at du får tak i en PDF-versjon av manualen. Da kan du søke etter funksjoner/termer for å kjapt lese om hvordan du opererer disse. Å lære kameraet begynner med at du lærer å holde det i hendene dine. Gå deg en tur med kameraet. Bli vant med å holde kameraet! Øv på å ta bilder uten å se på knappene/skjermen. Kan du skifte hvitbalanse/intervall/lukker/blender/iso++ i blinde? Bruk ditt DSLR/Hybridkamera som om det skulle vært et analog-kamera – Det vil si at du kan øve deg på å ta bilder uten å se på skjermen, bruk kun eksponerings-meteret!
2. Vis deg frem.
Del bildene dine med andre. Kanskje er det bedrifter som vil bruke dine bilder? Hvis du vil kan du velge å dele disse bildene mot at du som fotograf får publisitet. Husk å kreditere bildene dine når de blir lagt ut slik at andre kan se at det er du som har tatt bildene. Personlig bruker jeg ikke vannmerke, jeg tror en tekst(byline) og linker til nettside/sosiale-medier i tekstbeskrivelsen er «nok»
3. Utforsk bilder på nettet
Kikk rundt på nettet etter bilder du liker og forstå hvorfor du liker dem. Hva gjør at du synes det er gode bilder? Hvordan kan du ta slike bilder? Se etter bildefilens metadata. Her kan du finne informasjon om hvilke innstillinger som er brukt. Feks. på Flickr kan du se at dette bildet er tatt med innstillingene f/2,8, 30s, 14mm og iso 4000.
4. Ta på deg et foto-oppdrag.
Dette kan være litt «skummelt» til å starte med, men det er på foto-oppdrag du får virkelige erfaringer! Kjenner du til en bedrift som kunne trenge nye produkt-foto? Hvis du vil kan du spørre artister om du kan ta bilder av konsertene dems. Et annet type oppdrag er å ta bilder av familier, bryllup og konfirmanter. Start med din egen familie! Kom i kontakt med noen som skal selge huset sitt og ta prospekt-bilder for dem. Mulighetene er mange! Start med det du føler er komfortabelt å fotografere for så å ta på det nye type oppdrag.
5. Skriv ut noen av dine egne bilder.
Vær stolt av bildene du er fornøyd med. Heng dem opp på veggen, vis dem frem. Bildene blir best når du skriver dem med høy kvalitet. Dette trenger ikke å være dyrt. Hvis du ikke har penger, start med å skrive ut på en skriver du har tilgang til. Etter hvert kan du undersøke fototjenester som feks. Japan Photo. Kanskje neste gave du gir bort kan være et av dine egne bilder?
6. Skriv en blog-post/guide om et foto-tema.
Dette er noe jeg selv har gjort: «Hvordan jeg tok bilder av melkeveien» Publisert: 26. sept 2012. Ved å skrive en artikkel om et foto-tema får du tid og anledning til å fordype deg i det du er interessert i, samt får du vist frem din interesse for foto. Artikkelen jeg skrev har siden 2013 blitt lest 5000 ganger! Det at du har blogg-innhold på din nettside gjør også at din nettside scorer bedre i SEO(søkemotoroptimalisering).
7. Sett opp en nettside og en Facebook-side og del dine bilder.
Del bilder, ikke bare bilder du tar, men også bilder fra oppdragene du er ute på. Kommuniser med følgerne dine. Det er disse som vil spre informasjon om deg! Vær aktiv på Facebook og hold nettsiden oppdatert. Du kan feks. starte med å kikke på et wordpress-tema. Hvis du ikke har noe kunnskap om hvordan man lager en nettside, ikke stopp der! Ta kontakt med andre som du vet har erfaring og kunnskap. Ta gjerne kontakt med meg på min Facebook-side: facebook.com/fotovideoweb og spør meg om tips ift. bruk av wordpress 🙂
8. Lær deg Lightroom.
Jeg bruker så og si kun Lightroom når jeg jobber med mine bilder og kunne ikke vært uten! Det gjør at jeg bruker mindre tid enn om jeg skulle jobbet med alle bildene i feks. Photoshop. Utforsk Lightroom-presets, du finner mange på nettet! Sett deg inn i hvordan Lightroom håndterer bildene dine. Lag deg din struktur over hvordan du lagrer bildene. Selv lar jeg Lightroom organisere rå-filene for meg. Da har jeg en stor mappe der alle bildene blir automatisk plassert undermapper basert på datoer. Kjøp deg en kjapp harddisk med nok lagringsplass og plasser Lightroom-katalogen der! Husk backup 🙂 Jeg bruker Carbon Copy Cloner(Mac) for å speile harddisken over på en (eller flere) backup-harddisker.
9. Bli kjent med andre fotografer.
Går du på skole så se etter andre som tar bilder. Snakk med de om det å ta bilder. De har garantert erfaringer å dele som er kjekt for deg å vite om! Finn noen som er med på fotosafari: dvs. å ta en tur ut for å ta bilder. Reis til en øy, inn i skogen eller et hvilket som helst annet sted. Tar man bilder med andre fotografer blir det morsommere og man kan utfordre hverandre.
10. Bruk hodet og beina.
«Begrens» deg selv ved å kun bruke et fast-objektiv når du er ute å tar bilder; feks. 50 mm. Da må du bruke beina for å skape den komposisjonen du vil. Istedenfor at du har en zoom og kan bruke handa for å endre brennvidde/utsnitt, må du nå bevege deg. Det gjør at du må tenke mer for å ta bildet. Ta kontroll over bildet. Ikke la kameraet ta bildet for deg!
Bonus
Jeg har laget dette blogg-innlegget som en Web Story. Ta en titt: